Бившият президент Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да се намеси

...
Бившият президент Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да се намеси
Коментари Харесай

Тръмп иска Върховният съд да се произнесе за секретните документи

Бившият президент Доналд Тръмп изиска от Върховния съд да се намеси в разногласието за материалите, иззети от ФБР от имението му в Мар-а-Лаго това лято, съобщи CNN.

Това е последният образец за негов опит да въвлече съдиите в следствия против него.

Ако бъде задоволено, искането му може да поддържа опита да оспори претърсването в съда и документите да му бъдат върнати.

Спешното заявление на Тръмп до Върховния съд идва, откакто апелативен съд застана на страната на Министерството на правораздаването и сподели, че наказателното следствие на министерството на документите, маркирани като класифицирани, може да продължи. Използването на записите от следствието беше спряно от областен арбитър във Флорида, който удовлетвори настояването на Тръмп за обзор от трета страна на материалите, получени при търсенето в Мар-а-Лаго.

По-рано тази година той изиска от съдиите да блокират даването на документи от Белия му дом на следователите на Конгреса на Съединени американски щати за нападението на Капитолия. Върховният съд отхвърли настояването.

Върховният съд, със настоящето си консервативно болшинство, вече се възприема от американската общност като пристрастен след поредност от спорни решения тази година, в това число анулация на Роу против Уейд, и евентуално ще направи претърсването на Мар-а-Лаго още по-сериозно проблем в идните междинни избори за Конгреса.

Тръмп назначи трима от актуалните съдии: Нийл Горсъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет.

Припомняме, че по-рано през днешния ден стана ясно, че Националният списък на Съединени американски щати е предизвестил през май 2021 година юристите на някогашния президент, че писмата на някогашния американски президент със севернокорейския водач Ким Чен Ун - и десетки кутии със записи - липсват.

Гари Стърн, основен консултант на Националната администрация за архиви и записи, писал на 6 май 2021 година до някогашните юристи на Тръмп - Патрик Филбин, Майк Пурпура и Скот Гаст, като ги предизвестява, че писмата, които Тръмп е разменил с Ким Чен Ун, и писмото, което е получил от своя предходник, президента Барак Обама, липсват.

В имейла Стърн желае помощта на юристите, с цел да подсигурява, че Архивите на Съединени американски щати ще получат всички президентски документи, както изисква законът.

По-рано Националният списък заяви, че през януари в курорта Мар-а-Лаго на Тръмп са били открити най-малко 15 кашона с документи на Белия дом, включително и такива, които са били класифицирани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР